lördag 5 juni 2010

Cars bilar Disney historia

Cars med Blixten McQueen i huvudrollen är en väldigt populär amerikansk animerad film från 2006. Cars är Disney och Pixars sjunde animerade film och blev Oscarsdominerad för bästa animerade film och för sången Our Town skriven av Randy Newman. Cars/bilar är unik i sitt sätt att det inte finns några animerade människor med i filmen, utan det är bilarna som är själva karaktärerna. Dem ända icke motoriserade formerna av liv i filmen är fåglarna som både ses och hörs på en telefontråd 17:44 in i filmen när Mack hauler är på väg med Blixten McQueen till Kalifornien och avgörandet av Piston Cupen mellan Blixten McQueen, Chick Hicks och Kungen.
Cars var en gammal filmidé hos Pixar och planerades för att ha premiär efter "A Bug´s life" i slutet av 1990 talet, men framgången med Pixars "Toys Story" gjorde att bilfilmen senare lades då man istället gjorde uppföljaren " Toy Story 2". Filmen Cars var klar hösten 2005 men blev senarelagd ännu en gång. När filmen väl släpptes blev den mycket framgångsrik för Pixar och Disney. Förutom inkomsterna från biografer och DVD försäljning uppskattas det att bara prylförsäljningen har omsatt nära 8 miljarder kronor. Vilket jag själv tror är en rätt blygsam liten siffra eftersom handel med Cars bilar forsätter än idag.
Filmen börjar mitt i ett rafflande lopp där Blixten McQueen oftast bara kallad Blixten tävlar om segern i Pistong Cupen, och där han, Chick Hicks och Kungen (The King) delar på segern efter en tuff kamp ända in på mållinjen. Efter lite omständigheter på väg till Kalifornien där dem sak göra upp om Pistong Cupen hamnar Blixten i den sömniga lilla staden Kylarköping (Radiator Springs). Blixten gör en makalös entré och ställer till med oreda. Han måste nu lära sig att respektera Kylarköping borna, och tänka mindre på sig själv.

Bloggarkiv